Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

5 Tips om lekkages in je huis te voorkomen

Een lekkage in huis kan veel ongemak en schade veroorzaken, van vochtplekken op muren en plafonds tot ernstige waterschade aan vloeren en meubels. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen veel problemen voorkomen. Hieronder geven we je vijf praktische tips om lekkages in je huis te voorkomen.

 

1. Controleer regelmatig je leidingen

Oudere leidingen of slecht geïnstalleerde systemen zijn vaak de oorzaak van lekkages. Maak er een gewoonte van om je leidingen regelmatig te controleren op tekenen van slijtage, zoals:

  • Vochtige plekken op muren of plafonds.
  • Roest of corrosie op metalen leidingen.
  • Kleine druppels of natte plekken rond verbindingen.

Zorg ervoor dat ook moeilijk bereikbare leidingen, zoals onder gootstenen en achter apparaten, worden gecontroleerd. Merk je iets op? Schakel dan meteen een professional in om verdere schade te voorkomen.

 

2. Laat je dak en goten onderhouden

Lekkages ontstaan vaak door problemen met het dak of verstopte dakgoten. Een scheur in een dakpan of opgehoopte bladeren in de goot kunnen water naar plekken leiden waar het niet hoort te komen. Om dit te voorkomen:

  • Controleer je dak minimaal twee keer per jaar op beschadigingen.
  • Verwijder regelmatig vuil uit je dakgoten en regenpijpen.
  • Zorg voor een goede waterafvoer rond je woning, zodat water niet tegen de gevel kan ophopen.

 

3. Gebruik een waterdichte kit

Kitranden in de badkamer en keuken vormen een belangrijke barrière tegen water. Versleten of gescheurde kitranden kunnen ervoor zorgen dat water door kieren sijpelt, wat op termijn lekkages veroorzaakt. Voorkom dit door:

  • Oude kit tijdig te verwijderen en te vervangen.
  • Alleen hoogwaardige, waterdichte kit te gebruiken.
  • Randen schoon en droog te houden voor een betere hechting.

Inspecteer vooral de voegen rond badkuipen, douches en wastafels, omdat deze dagelijks met water in aanraking komen.

 

4. Houd je waterdruk onder controle

Een te hoge waterdruk kan spanning op je leidingen veroorzaken, waardoor ze sneller slijten of zelfs barsten. Dit kan tot lekkages leiden. Controleer de waterdruk in je huis met een waterdrukmeter. De ideale druk ligt tussen de 1,5 en 2,5 bar.

Als de druk te hoog is, kun je een drukregelaar laten installeren. Dit beschermt niet alleen je leidingen, maar ook apparaten zoals de wasmachine en vaatwasser.

 

5. Installeer een lekkagedetector

Voor extra gemoedsrust kun je een lekkagedetector plaatsen. Dit apparaat detecteert vroegtijdig waterophopingen op kritieke plekken, zoals:

  • Onder de vaatwasser of wasmachine.
  • Bij de cv-ketel.
  • Onder de gootsteen.

Sommige moderne lekkagedetectoren zijn verbonden met een app en sturen direct een melding naar je telefoon als er een probleem is. Dit helpt om snel actie te ondernemen en schade te beperken.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips